Deelnemers Jeffrie Buckle en Karima Hazzouti ontwikkelden in samenwerking met AJN Jeugdartsen Nederland  en met hulp van Panton een voorlichingscampagne ‘Wat doet schermtijd met uw kind?’. Dit vormt onderdeel van hun DenkTank oplossing ‘Vinger van het Scherm‘. Ze hebben hiervoor extensief onderzoek gedaan en gesproken met talloze experts, organisaties, stichtingen en natuurlijk vooral met jongeren zelf. Het beleidsvoorstel ‘Vinger van het Scherm’ beoogt de laatste wetenschappelijke kennis te bundelen in een jeugdgezondheidszorgrichtlijn voor jeugdartsen en -verpleegkundigen. De postercampagne bevat adviezen gericht aan ouders met kinderen van 0 tot 18 jaar.

Help mee deze adviezen te verspreiden

Heeft u interesse om deze poster te verspreiden binnen uw organisatie? Download de poster als PDF en neem contact op met Jeffrie (j.buckle@nationale-denktank.nl) en Karima (k.hazzouti@nationale-denktank.nl)

Bronnen poster:

  • Verslaving: Centraal Bureau voor Statistiek (2017). Statistische trends – opvattingen over social media
  • Schoolprestaties: Centraal Bureau voor Statistiek (2017). Statistische trends – opvattingen over social media
  • Bijziendheid: Nog te publiceren: Erasmus MC (2020).  Epidemiologische studie van bijziendheid onder kinderen in Rotterdam
  • Rug- en nekklachten:
    • AJN Jeugdartsen Nederland, oktober 2018. Factsheet beeldschermgebruik – gevolgen voor de gezondheid in het digitale tijdperk.
    • Shan et al. (2013). Correlational analysis of neck/shoulder pain and low back pain with the use of digital products, physical activity and psychological status among adolescents in Shanghai.
  • Slaap: Centraal Bureau voor Statistiek (2017). Statistische trends – opvattingen over social media

Lees meer over de oplossing ‘Vinger van het Scherm’

Benieuwd naar de aanleiding, oplossing, impact en toekomstscenario van deze oplossing? Klik hier voor meer informatie over Vinger van het Scherm.

“Overmatig beeldschermgebruik heeft gevolgen niet alleen voor kinderogen maar ook de algemene ontwikkeling van onze jeugd. Alles met mate dus laten we als volwassenen het goede voorbeeld geven.”

 

– Vasanthi Iyer, jeugdarts/ AJN ambassadeur VisusInzicht